Ambassade van België in Tunesië
Home Actie « Belgische solidariteit in Tunesië »

Actie « Belgische solidariteit in Tunesië »

Tunesië werd met COVID19, net als België en de hele wereld, geconfronteerd met een ongeziene sanitaire, economische en sociale crisis. In deze moeilijke tijden is het belangrijker dan ooit te kunnen terugvallen op de banden die ons verenigen. Daarom wou de Belgische gemeenschap in Tunesië haar steun betuigen aan haar gastland door een actie van "Belgische solidariteit in Tunesië".

Doe met ons mee!

Het initiatief is ter gelegenheid van de Nationale Feestdag op 21 juli gelanceerd binnen de Conseil de Gouvernance Economique Belgo-Tunisien, en wordt ondersteund door het hele Belgische institutionele netwerk in Tunesië - de Ambassade van België, de Délégation générale Wallonie-Bruxelles, de Economische en Commerciële Adviseur van het Brussels Gewest, evenals de Chambre de Commerce tuniso-belgo-luxembourgeoise.

Maar we wensen een oproep te doen aan iedereen om met ons mee te doen! Bedrijven met zakelijke banden tussen de twee landen, verenigingen, Belgische burgers in Tunesië, Tuniso-Belgen verenigd door familiebanden, Tunesische vrienden van België, of gewoon iedereen die dat wenst, wij rekenen op u! Uw bijdrage, ongeacht het bedrag, zal helpen om onze actie te realiseren.

Wie helpen we?

In juli 2020 was Tunesië op medisch vlak grotendeels gespaard door de epidemie. Voor deze solidariteitsactie werd dan ook ervoor gekozen om te focussen op de sociaal-economische impact van de crisis. Hiervoor werden twee projecten geselecteerd:

1. Micro-ondernemers en boeren voelen zich vaak hulpeloos om een lange economische neergang het hoofd te bieden. Daarom hebben we een zeer innovatief project van geïndividualiseerde coaching gefinancierd om 100 micro-ondernemingen de gevolgen van de crisis te helpen overwinnen, in samenwerking met het microfinancieringsbedrijf Advans Tunisie en verenigingen gespecialiseerd in de ondersteuning van ondernemers (budget: ongeveer 40.000 dinar). Dit project is nu afgesloten.

2. De lockdown heeft de benarde situatie van veel mensen die op straat of in ongeschikte woningen in Groot-Tunis leven, aan het licht gebracht. Om de toegang tot het recht op gezondheid voor deze mensen te vergemakkelijken, financieren we de opening van een dag-opvangcentrum, waar ze kunnen genieten van een medisch-psycho-sociale consultatieruimte, maar ook van sanitaire ruimten, restauratie en rust. Het centrum, geïnspireerd door een soortgelijke ervaring in Brussel "Het Jacques Brel Centrum", zal worden beheerd door Artsen van de Wereld België / Missie Tunesië, in samenwerking met de nationale en gemeentelijke autoriteiten van Groot-Tunis, die een gebouw in la Goulette ter beschikking stellen. De actie "Belgische solidariteit in Tunesië" draagt bij tot de renovatie van het gebouw (budget: ongeveer 400.000 dinar) en wenst ook tot de initiële exploitatiekosten van het centrum bij te dragen, om mensen in straatsituaties de middelen te geven om een ​​gezond leven te leiden en hun welzijn te begunstigen.

Hoe een donatie doen?

Schrijf uw donatie over op de rekening van de " Association de promotion des relations belgotunisiennes" bij de bank UIB, met de vermelding "Belgische solidariteit in Tunesië". Indien u liever per cheque wil betalen, bel 71.854.631 om een afspraak te regelen.

RIB: 120290000093006096 33, IBAN: TN59 120290000093006096 33, BIC (Swift): UIB KTNTT.

Om ons op de hoogte te stellen van uw donatie, een attest aan te vragen of regelmatig informatie te ontvangen over de voortuitgang van de projecten, vul het onderstaande formulier in.

Het volledige bedrag van uw donatie zal gebruikt worden voor het project van dagopvangcentrum van Médecins du Monde.

Eventuele bijkomende informatie kan worden aangevraagd bij de Belgische Ambassade (tunis@diplobel.fed.be) of bij de Conseil de gouvernance économique belgo-tunisien (admin@cgebt.tn).

 

Powered by Flexmail

 

MET DANK AAN ALLEN VOOR UW SOLIDARITEIT!